4 tips om kateterisering for kvinner

Er du kvinne og opplever urinlekkasje, eller har du av andre grunner problemer med å tømme blæren naturlig? Da kan det være nødvendig å kateterisere selv. Men hvordan fungerer egentlig kateterisering for kvinner?

Det finnes mange gode råd om kateterisering for kvinner – her gir vi deg 4 nyttige tips for deg som trenger grunnleggende informasjon om hvordan du kommer i gang. Det fjerde tipset er kanskje det mest verdifulle – les mer om det nederst i artikkelen.

1. Slik gjør du kateterisering enklere i hverdagen som kvinne

Dette tipset er kanskje det viktigste, fordi dårlig hygiene kan føre til urinveisinfeksjoner. Symptomene kan være svie ved vannlating, hyppig tissetrang og i noen tilfeller feber.

Vask alltid hendene grundig før du gjør noe annet. Rengjør deretter området rundt urinrøret med mild intimsåpe eller en intimserviett, slik at du unngår å føre bakterier inn i urinrøret. Kontroller at kateteret er sterilt – noen katetre er ferdigsmurte og klare til bruk, mens andre må aktiveres med væske før de er klare. Unngå å berøre den delen av kateteret som skal inn i urinrøret.

Ved å følge disse enkle hygienerådene reduserer du risikoen for infeksjon betraktelig. Snakk gjerne med legen eller sykepleieren din hvis du opplever ubehag eller er usikker på hvordan du best gjennomfører kateteriseringen.

2. Slik sikrer du god hygiene og unngår infeksjoner ved kateterbruk

Dette tipset er kanskje det viktigste tipset, da dårlig hygiene kan føre til urinveisinfeksjoner, som kan vise seg ved svie ved vannlating, hyppig vannlating og eventuelt feber.

Du skal alltid starte med å vaske hendene dine grundig før du gjør noe annet. Rengjør området rundt urinrøret med en mild intimsåpe eller en intimserviett, slik at du ikke får diverse bakterier og urenheter med opp i urinrøret. Sørg for at kateteret ditt er sterilt – noen katetre er forhåndssmurte og klare til bruk, mens andre krever at du aktiverer en væske før de er klare. Det er svært viktig at du ikke berører den delen av kateteret som skal føres inn i urinrøret.

Ved å følge disse enkle hygienerådene reduserer du risikoen for infeksjoner markant og gjør kateteriseringen mer trygg og behagelig. Det kan være lurt å snakke med legen eller sykepleieren din hvis du opplever ubehag, eller hvis du er i tvil om du gjennomfører prosedyren riktig.

3. Slik velger du riktig kateter for deg som kvinne

Det finnes ulike typer katetre, og det kan være vanskelig å vite hva som passer best for deg og din kropp. Kvinner kan velge mellom engangskatetre og katetre til gjenbruk. Engangskatetre er det mest anbefalte valget blant helsepersonell, og vil hjelpe deg med å opprettholde mer selvstendighet og frihet i hverdagen.

Katetre med glatt overflate og hydrofilt belegg kan gi ekstra komfort, spesielt ved hyppig bruk. Det finnes også ulike lengder og tykkelser, og det er viktig å velge en type som passer til akkurat din anatomi og føles komfortabel.

Når du skal velge kateter, bør du vurdere:

  1. lengde og størrelse
  2. overflatebelegg
  3. design
  4. din livssituasjon og behov

Kvinner kan for eksempel bruke SpeediCath® Compact, et kompakt kateter spesielt designet for kvinner – ikke større enn en leppestift og enkelt å ta med seg. Trenger du litt lengre kateter, finnes også SpeediCath® Compact Plus, som er 9 cm langt og fortsatt diskré.

Overflaten har også mye å si. En glatt og fuktig overflate gjør innføringen mer behagelig og reduserer risikoen for irritasjon. SpeediCath® Compact har en hydrofil overflate som gjør kateteret klart til bruk med en gang, uten behov for ekstra smøring. Du kan også velge ergonomiske design – for eksempel har SpeediCath® Compact Eve en trekantform som gir bedre grep og enklere innføring.

Ta hensyn til din livsstil når du velger kateter. Noen katetre er mer diskré og praktiske for bruk på farten, mens andre passer bedre hjemme. Legen eller sykepleieren din kan hjelpe deg med å finne riktig løsning. Husk: Det kan ta tid å finne det kateteret som passer best. Vær tålmodig, og ikke vær redd for å prøve ulike typer.

4. Her kan du få hjelp og veiledning om kateterisering for kvinner

Når du begynte med kateterisering fikk du forhåpentligvis fått god veiledning fra lege eller sykepleier. Men det er ikke alltid man husker alt, og noen ganger dukker det opp nye spørsmål.

Internett kan gi mye informasjon, men hvis du ønsker å snakke med en sykepleier på telefon om kateterisering for kvinner, finnes det et helt unikt tilbud:

Coloplast Assistanse er en gratis tjeneste hvor du kan snakke med erfarne sykepleiere som kan svare på dine spørsmål om kateterisering og alt som hører med. Sykepleierne har lang erfaring med både kvinner og menn som bruker kateter, og ingen spørsmål er for små eller dumme.

Du kan ringe dem på hverdager mellom kl. 09:00 og 16:00, eller kontakte dem via e-post eller kontaktskjema – akkurat når det passer deg best.